Başarılı tedarik zinciri yönetiminin merkezinde satın alma departmanları yer alır.
Şirketin büyüklüğüne bağlı olarak satın alma yetkilisi ya da satın alma departmanı, diğer departmanların ihtiyaçlarını belirlemelerine, talep sürecini yönetmelerine ve rekabetçi fiyatlar elde etmelerine yardımcı olur ve genellikle bütçelere uyulmasını sağlama konusunda denetçi görevi görür.
Peki şirket açısından sürdürülebilir maliyet tasarrufu ve uzun vadede katma değer yaratan bu önemli pozisyonda, bir başka deyişle satın almada, nasıl daha başarılı olunabilir?
Güncel araştırma ve deneyimlerden çıkan sonuçları satın alma profesyonelleri için derledik.
Satın alma yaparken amaç, mal veya hizmet tedariki olsa da, pek çok aşamada efektif bir ilişki yönetimi gerekliliği öne çıkıyor.
Tedarikçilerle ve müşterilerle iyi ilişkilere sahip olmanın yanı sıra, stratejik satın alma hedefleri oluşturabilmek için şirketin ve personelin ihtiyaçları, beklentileri doğru analiz edilmeli.
Verimli ve kalıcı ilişkiler kurmak ancak karşılıklı güven ortamında mümkün olabilmekte. Dolayısıyla, şeffaf, tarafsız ve verilen sözlerin yerine getirilebileceği bir çalışma biçimi benimsenmeli.
Bununla birlikte, tedarikçilerle şeffaf ve adil ilişkiler kurmak açısından bir e-satınalma ve e-ihale portalı kullanmak kolaylık sağlayabilir.
Satın alma yaparken maliyet tasarrufu, temel başarı kriterlerinden biri olarak bilinir. Ancak sürdürülebilir maliyet tasarrufunun, sadece en düşük fiyatı elde ederek sağlanması güçtür (daha detaylı bilgi için “Satın Alma Yaparken En Düşük Fiyat, En İyi Fiyat Mıdır?” yazımıza göz atabilirsiniz).
Satın alma stratejinizde hedeflenilen bütçeye uygun ve bu bütçenin altında fiyatlara ulaşırken aynı zamanda beklentileri karşılayan koşullar üzerinde tedarikçiyle mutabık olmak, kalite kriterlerinden ödün vermemek ve tedarikçiler arasında ölçülebilir metriklere dayanan kıyaslamalar yapabilmek çok önemlidir. Bu şekildeki bütüncül bir yaklaşım, şirketler için değer yaratan bir satın alma sürecinin kapısını açacaktır.
Satın alma profesyonelleri ve şirketler, mal veya hizmet tedarik ederken kalite performans hedefleri belirleyebilir. Bu hedefler belirlendikten sonra, değerlendirme yapılabilmesi farklı bir emek ve zaman gerektirmekte. Satın alma profesyoneli karar aşamasına geldiğinde hızlı, şeffaf ve doğru bir süreç için önceden belirlenen hedefler doğrultusunda, tüm tedarikçileri kıyaslamalı olarak değerlendirmelidir.
Taahhut.com’un elektronik ihale altyapısında yer alan FDU (Fiyat Dışı Unsurlar) belirleme ve raporlama seçeneği, hızlı ve doğru karar alırken yardımcı olacak efektif bir çözümdür.
Satın alma departmanları, içinde bulundukları organizasyonun yanı sıra diğer işletmelerle de sürekli iletişim halindedir. Bu durum, satın alma departmanlarına rekabet avantajı sağlayabilecek fiyat alma işlevinin yanı sıra kalite veya kolaylık açısından avantajlı, yenilikçi mal ve hizmetleri temin etme anlamında da ideal bir konum sağlar.
Ayrıca, değişime açık olmak da önemlidir. Fakstan e-postaya ya da sabit telefonlardan cep telefonlarına geçişte olduğu gibi elektronik satın alma ve elektronik ihale platformlarının sunduğu belirli avantajları da benimsemek gerekir. Bu alandaki fırsatlar araştırılmalı ve daha başarılı satın alma için teknolojik yeniliklere şans verilmelidir.
Merhaba,
Satın alma ve satış profesyonelleri için Taahhüt Blog yayında! Ticaret, stratejik satın alma ve e-ihale dünyasından bilgiler, yenilikler, haberler ile sizinleyiz.
Satın Alma Yaparken En Düşük Fiyat En İyi Fiyat mıdır?
DEVAMINI OKUMerhaba,
Satın alma ve satış profesyonelleri için Taahhüt Blog yayında! Ticaret, stratejik satın alma ve e-ihale dünyasından bilgiler, yenilikler, haberler ile sizinleyiz.
E-satınalmada Talep Oluşturma ve Teklif Toplama
DEVAMINI OKU